Evenimente

Realizare importantă pentru CEDA și ANOFM. Link spre conferința de presă.

Realizare importantă pentru CEDA și ANOFM!

La 14 martie 2022, în cadrul unei conferințe de presă în Parlamentul Republicii Moldova, deputatul Dorian Istratii și Iulia Pancu au prezentat ”Conceptul nou de vouchere pentru formarea profesională a șomerilor și proiectul de lege pentru simplificarea procesului de achiziție a serviciilor de instruire a șomerilor de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă”.

La ziua de azi, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) alege furnizorul de servicii educaționale pentru beneficiar. Avantajul sistemului de Vouchere este că beneficiarul singur poate alege cursul de pregătire și prestatorul de servicii de formare pe piața muncii.

📊Acest lucru face posibilă creșterea responsabilității șomerului însuși pentru pregătirea sa, pentru dezvoltarea abilităților profesionale necesare și angajarea ulterioară și/sau dezvoltarea carierei.

Aprobarea sistemului de vouchere și a modificărilor la Legea achizițiilor publice vor contribui la:

⏺ Sporirea accesului și a calității serviciilor de formare profesională a șomerilor, a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și altor categorii de beneficiari.
⏺ Alegerea furnizorului care va oferi cele mai relevante și eficiente programe de formare, ce se încadrează în prețul voucherului sau poate fi plătit parțial de persoană.
⏺ Creșterea numărului furnizorilor de cursuri de pregătire profesională va asigura prezența acestora în diverse zone geografice ale Republicii Moldova, o diversificare a cursurilor ca teme și ca durată și o posibilitate mai mare de a le axa pe nevoile beneficiarilor.
⏺ Creșterea interesului șomerilor pentru înscrierea la cursurile profesionale, obținerea unei calificări, prestarea unei munci calificate.
⏺ Creșterea interesului investitorilor străini pentru personalul calificat, fiind astfel asigurată o scădere a numărului persoanelor șomere din țara noastră.

Conceptul de vouchere a fost elaborat în cadrul proiectului Reconceptualizarea Orientării Profesionale şi Consilierii în Carieră (REVOCC II), implementat de Centrul pentru Educaţie Antreprenorială și Asistenţă în Afaceri (CEDA) în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) şi cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC), cu suportul financiar al Austrian Development Agency (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC).

Conferința de presă o puteți accesa aici