Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Asociația Femeilor de Afaceri din Bălți şi cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” a organizat astăzi, 4 mai, 2017, Concursul „Cel mai bun plan de afaceri”, regiunea SUD şi UTA Găgăuzia, ce sa desfășurat în rândurile absolvenților Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic Postsecundar (Colegiile şi Centrele de Excelență).
Concursul „Cel mai bun plan de afaceri” ediția din 2017 este organizat în cadrul Proiectului „Activitatea de Instruire în Domeniul Antreprenoriatului și Angajării în Câmpul Muncii” (MEEETA IV), cu scopul de a promova spiritul antreprenorial în rândul elevilor din Instituțiile de Învățământ Profesional Tehnic Secundar şi Postsecundar, prin aprecierea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de elevi în cadrul disciplinei „Bazele Antreprenoriatului”.
Membrii Comisiei de Evaluare care analizat toate planurile de afaceri au fost:
– Sofia Şuleanschi – Președintele comisiei, Director Executiv, CEDA.
– Svetlana Panaitova – Președinte al Asociația Femeilor de Afaceri din Comrat.
– Svetlana Morari – Președinte al Asociației Femeilor de Afaceri din Cahul.
– Lilian Cojocaru – Vicedirector al băncii Mobias Banca.
– Mihai Cucereanu – Coordonator de programe de la Contact, filiala Cahul.
– Tatiana Puga – Președinte al Asociația Femeilor de Afaceri din Bălți.
În cadrul concursului pentru regiunea sud au fost înregistrate 11 planuri de afaceri şi au fost prezentate 10 din ele. Cu un cuvânt de salut a venit Tatiana Puga, care a explicat regulamentul concursului şi le-a urat mult succes participanților.
Sofia Şuleanschi a menționat următoarele:
„Pentru noi este important ca elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar şi post secundar să posede competențe antreprenoriale, să vină cu spirit de inițiativă, idei inovative şi atunci când vă veți regăsi pe piața muncii din republica Moldova să puteți negocia un salariu bun dar şi să puteți oferi competențe profesionale şi antreprenoriale. Dacă aveți o idee de afacere viabilă, nu vă temeți să faceți primii pași, pentru că spre regret mediul de afacere din RM nu este atât de prietenos antreprenorilor şi mai ales tinerilor absolvenți, dar să sperăm că cu eforturi comune să schimbăm această situație deoarece proiectul MEEETA este prelungit pentru următorii 3 ani”.
Potrivit rezultatelor juriului:
Locul I
– Ceban Alexei de Școala Profesională Stefan Vodă, deschiderea unui service cu anvelope.
– Cojocaru Victor de la Școala Profesională Cimislia, distribuirea pieselor şi prestarea serviciilor pentru calculatoare.
Locul II
– Croitor Dumitru de la Școala Profesională Comrat, deschiderea unei GŢ cu comercializarea produselor apicole.
Locul III
– Panicerschii Petru de la Școala Profesională Vulcanesti, servicii despicare a lemnelor.
Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri – CEDA este o organizație non-guvernamentală, formată cu scopul de forma şi valorifica competențele profesionale, a inițiativei individuale și a spiritului antreprenorial prin educație, inițierea și dezvoltarea afacerilor.