Events

”Creșterea legumelor în teren protejat” la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi

Potrivit datelor oficiale, suprafața totală cultivată cu legume în UTA Găgăuzia, în 2021, a fost de aproximativ 1.500 de hectare. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de anii precedenți și indică faptul că legumicultura continuă să fie o activitate agricolă importantă în regiunea Găgăuzia.

Contextul dezvoltării sectorului agrar în regiune a determinat crearea cursului de formare continuă ”Creșterea legumelor în teren protejat” la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi. Prin desfășurarea acestui curs, împreună cu Colegiul ne-am propus să adunăm cultivatorii pasionați intr-un singur loc pentru a împărtăși informații și cunoștințe despre creșterea legumelor în teren protejat.

Andrei Lambu, directorul Colegiului Tehnic Agricol din Svetlîi: „Cursul „Tehnologii de cultivare a plantelor în teren protejat” este rezultatul unei sinergii din cadrul proiectului CREATIVO în care s-au întâlnit experiența colegilor mei, deschiderea din partea CEDA și generozitatea finanțatorilor”.

Svetlana Cercas, șefa catedrei de agronomie și discipline tehnice, Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi:

„În cadrul modulului de formare continuă am învățat împreună cu beneficiarii cum să găsim răspunsuri la toate provocările din domeniu. Pentru noi – în calitate de cadre didactice – contează foarte mult experiența beneficiarilor pentru a putea organiza mai bine lecțiile și a răspunde la toate întrebările lor. Rezultatele muncii noastre vor apărea mai târziu în magazinele și tarabele din regiune”.

Cursul oferă cunoștințe și competențe tehnice moderne de creștere a legumelor în teren protejat persoanelor interesate de agricultură, precum și agricultorilor și agricultoarelor consacrați/consacrate din regiune.

Activitatea antreprenorială este parte a eforturilor Fundației “Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED), a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) de a desfășura  inițiative antreprenoriale pentru 16 instituții de învățământ profesional-tehnic din țară în cadrul proiectului CREATIVO.