Новости

Școala Profesională nr. 9 din municipiul Chișinău a deschis o altfel de școală auto

Școala Profesională nr. 9 din municipiul Chișinău a deschis o școală auto care oferă mai multe avantaje viitorilor conducători auto. Formabilii vor obține permis de conducere de categoria „B” și competențe pentru oferte atractive pe piața muncii. Totodată, școala propune întreprinderilor servicii de instruire a angajaților pentru lărgirea abilităților de muncă ale acestora și sporirea productivității.

De la fondare și până în prezent, școala noastră a demonstrat că este un centru educațional atractiv de formare profesională în mai multe domenii. Prin valorificarea experienței cadrelor didactice și în colaborare cu partenerii de dezvoltare, școala auto va învăța elevii nu doar regulile de circulație, dar le va oferi și abilități de avansare în carieră atât de necesare pe piața muncii”, a menționat Eduard Amoașei, directorul interimar al Școlii Profesionale nr. 9.

Cursurile școlii auto vor fi organizate astfel ca viitorii conducători auto să obțină cunoștințe și abilități de a conduce în siguranță și orientare cu ajutorul sistemelor moderne de navigație. Școala va oferi și lecții despre legislație și reglementări în transporturi, cursuri despre gestionarea timpului, comunicare și competențe tehnice pentru soluționarea problemelor care pot apărea în trafic.

Deschiderea școlii auto în cadrul Școlii Profesionale nr. 9 din municipiul Chișinău face parte din proiectul CREATIVO, implementat de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA). Proiectul își propune modernizarea și diversificarea ofertei educaționale în cadrul sistemului de instruire profesională din Republica Moldova și crearea unor noi oportunități pentru dezvoltarea școlilor.

Cu ajutorul CREATIVO am reușit să construim diferite conexiuni între școlile profesionale din Republica Moldova și piața muncii. Tinerii specialiști au acum mai multe oportunități să își găsească un loc de muncă în baza cunoștințelor adaptate la cerințele pieței, iar instituțiile de învățământ au posibilitatea de a genera venituri suplimentare pentru a se dezvolta”, a spus Olga Șuleanschi, directoare de programe a Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA).

Proiectul susține școlile profesionale ca acestea să ofere elevilor competențe relevante pe piața muncii și să dezvolte activități antreprenoriale pentru a produce venituri.

Proiectul CREATIVO a oferit școlii posibilitatea să se dezvolte pentru a se menține în pas cu cerințele actuale pe piața muncii. Astăzi majoritatea angajatorilor dau preferință candidaților care pot conduce un mijloc de transport, iar deținerea unui permis de conducere este o oportunitate în plus pentru cei în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Carolina Nani-Secrieru, consultantă principală a Direcției învățământ profesional tehnic a Ministerului Educației.

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare vrea să conecteze sectorul privat cu mediul academic. Noi ne propunem să creștem tineri specialiști care să fie pregătiți pentru provocările curente de pe piața muncii. Reieșind din aceste considerente, vom susține în continuare proiecte de fortificare a școlilor profesionale care dau dovadă de creativitate și se poziționează pe piață ca lideri în promovarea noilor abordări în instruirea profesională”, a specificat Andrei Stratulat, coordonatorul de programe dezvoltare economică în cadrul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

În total zece instituții de învățământ profesional-tehnic din Republica Moldova au fost pregătite să desfășoară activități antreprenoriale pentru a genera venituri și a-și adapta oferta de instruire cererii de pe piața forței de muncă din țară. Activitățile fac parte din Proiectul CREATIVO, implementat CEDA, cu suportul financiar al Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) și Guvernului Elveției.