ȘCOALA DE VARĂ PENTRU TINERE LIDERE 2018
UN SUCCES NEOBIȘNUIT ÎN TIMPURI OBIȘNUITE
”Un succes neobișnuit în timpuri obișnuite” a devenit laitmotivul Școlii de Vară pentru Tinere Lidere 2018 (SVTL). Acest motto a fost inspirat din prezentarea unei participante a planului său de carieră și se potrivește perfect cu rezultatul școlii de vară din acest an, care a fost o experiență de neuitat, plină de creativitate, inspirație, atitudine, cunoaștere și colaborare.
SVTL a fost desfășurată în perioada 01-07 Iulie 2018 la Vadul lui Vodă. Anunțul privind selectarea participantelor a fost lansat la începutul lunii aprilie 2018. Au fost recepționate 120 de aplicații și doar 50 de tinere, cu vârsta între 15 – 18 ani, au fost selectate spre participare, acestea fiind din 17 raioane ale Moldovei: Criuleni, Edineț, Soroca, Telenești, Dondușeni, Orhei, Cahul, Glodeni, Ungheni, Florești, Hâncești, Drochia, Ialoveni, Sângerei, Bălți, Chișinău, Șoldănești.
Pentru realizarea obiectivului general : Dezvoltarea abilităților de lider, inclusiv în domeniul orientării profesionale si proiectării carierii, dar și antreprenoriatului ca opțiune de carieră, au fost desfășurate sesiuni de instruire cu 12 subiecte specifice domeniului proiectării carierei:
- — Leadership și încrederea în sine
- — Planul de dezvoltare personală
- — Dezvoltarea carierei
- — Analiza personală SWOT
- — Traseul educațional și perspectiva carierei profesionale
- — Temperamente și profesii. Explorarea domeniului profesional
- — Dezvoltarea unei idei de afaceri — Metoda Lean Canvas
- — Voluntariatul ca opțiune pentru dezvoltarea carierei
- — Angajarea în câmpul muncii
- — Instrumente de marketing personal (CV, scrisoare de motivare, brand personal, cărți de vizită)
- — Decizia de carieră
- — Realități și perspective ale pieței muncii
Participantele au fost divizate în 3 echipe de lucru, în componența cărora ulterior au participat la sesiunile de instruire. Fiecare sesiune a fost pregătită și livrată în tandem de către 2 consilieri per grup, agenda fiind elaborată astfel ca fiecare grup să treacă prin toate subiectele de instruire.
Pe parcursul școlii de vară, cu suportul consilierilor, fiecare tînără a elaborat proiectul personal de carieră. În același timp participantele au fost împărțite în grupuri mici și au analizat cîte o idee de afacere prin metoda Lean Canvas. La final, tinerele au avut libertatea să aleagă unul din produsele muncii sale spre prezentare în fața colegelor, consilierilor dar și reprezentanților CEDA și ANOFM. Astfel, au fost prezentate 10 idei de afaceri și proiectele de carieră, prezentate colectiv, în cadrul a 10 grupuri formate în corespundere cu domeniile profesionale alese de către fiecare participantă: drept, psihologie, alimentație publică, economie, jurnalism, medicină, structuri de forță, pedagogie, design și limbi străine. Este de menționat faptul că la finele școlii 18 fete au spus că consideră activitatea cu caracter antreprenorial o perspectivă de dezvoltare a carierei pentru ele, comparativ cu doar 8 tinere care inițial au menționat antreprenoriatul ca opțiune de carieră, în eseul de aplicare la școala de vară.
În activitățile de instruire au fost urmărite aspecte de gen – poziția femeilor ca lideri, mediul social care contribuie la implicarea femeilor în viața socială și economică, stereotipurile existente și modalități de depășire a lor. La fel, în activitățile legate de planificarea carierei sau evaluarea ideilor de afaceri a fost analizat aspectul atitudinii responsabile față de resursele naturale și mediu.
Activități cu rezonanță maximă au fost discuțiile panel cu oameni de succes. Pentru stimularea motivației dar și inspirație în luarea unei decizii în privința profesiei, au fost organizate 3 întâlniri cu profesioniști în diferite domenii, inclusiv și antreprenori. Un criteriu de selecție a participantelor a fost eseul despre cariera lor și persoanele care le inspiră, astfel au fost invitați speakeri care activează în domeniile menționate în reflecțiile tinerelor. Suntem onorați că au împărtășit experiența proprie despre cariera lor și drumul parcurs pentru a excela în profesia aleasă și le mulțumim pentru deschidere:
Doamnei Anastasia Oceretnîi — Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova
Domnului Alexander Karner — Șeful Biroului Agenția Austriacă pentru Dezvoltare
Doamnei Lina Acălugăriței — Manager Programe Agenția Austriacă pentru Dezvoltare
Doamnei Sofia Șuleanschi – Director Executiv Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri
Doamnei Raisa Dogaru – Director Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă
Doamnei Lia Sclifos – Manager Proiect “Reconceptualizarea orientării profesionale şi consilierii în carieră” (REVOCC II)
Domnului Mihai Stratulat – Director Medical Pediatrica, Medic neonatolog
Doamnei Galina Precup — Vice Directoare, Fondatoare a Centrului Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii ”Parteneriat pentru Dezvoltare”
Doamnei Ana Racu – Membru al comitetului ONU împotriva torturii
Doamnei Aurelia Balan-Cojocaru – Psiholog
Domnului Igor Guzun – Jurnalist, scriitor, fondator al Agenției de PR și Comunicare ”URMA ta”
Doamnei Lidia Scarlat – Creative producer, cântăreață
Doamnei Natalia Dubneac – Chioru — Șef al Secției Coordonare de Politici, Inspectoratul General al Poliției
Doamnei Mariana Carabanov — Inspectoratul General al Poliției
Doamnei Elena Rotaru – Antreprenoare, Fondator ÎI ”Elena Rotaru”, beneficiar MEEETA IV
Domnului Constantin Șarcov – Antreprenor, Fondator ”Creative Agency Piko”
Domnului Petru Chicu – Antreprenor, Proprietar restaurant ”Kiku Steak and Winery”
Doamnei Irina Spinei – Antreprenoare, Fotograf nou-născuți
Doamnei Kelsey Walters — Antreprenoare, Fondatoare KB – Walcoma
Doamnelor Tatiana Marandiuc și Ecaterina Papanaga – Antreprenoare, Fondatoare și creatoare brandurile ”Primul sens” și ”Mi-e dor”
În agendă au fost incluse și activitățile organizate de către reprezentanții Centrului de ghidare în carieră din Chișinău (CGC), care au prezentat realități și perspective ale pieței muncii și au oferit servicii de testare a aptitudinilor profesionale cu ajutorul Platformei Cognitrom Carrier Planner. Astfel, participantele au determinat ce profesii ar corespunde aptitudinilor posedate. Aceasta a fost posibil datorită muncii dedicate a specialistelor din cadrul CGC (AOFM) — Iulia Nicorici și Mariana Valeșco, pentru care le aducem mulțimiri.
La fel, aducem mulțumiri Doamnei Ana Bezărău — Coordonator serviciu de voluntariat, Centrul Republican pentru Copii și Tineret Artico, care a condus sesiunea ”Voluntariatul ca opțiune pentru dezvoltarea carierei”. Aici s-a discutat despre voluntariat și aspectele acestei activități, încurajând și motivând tinerele să fie voluntare active în comunitățile lor.
Succesul SVTL este datorat tuturor actorilor care au avut contribuție la acest eveniment și muncii comune a echipei organizatorilor, partenerilor de proiect și finanțatorilor cărora le suntem recunoscători. Dar nu era posibil fără munca, inițiativa, dedicația și atitudinea voluntarilor consilieri care au facilitat sesiunile de instruire și au organizat activitățile școlii. Mai mult ca atât, ei au fost motivația, inspirația, călăuza participantelor pe parcursul acestor zile; ei au creat platforma unde fiecare tânără a fost auzită, având libertatea de gândire și exprimare și ei au dat ton atmosferei colegiale unde toți sunt egali și pot comunica liber împărtășind idei, experiențe, opinii, aspirații. Le mulțumim din suflet Voluntarilor Consilieri: Adriana Creangă, Mariana Rudeanu, Nicoleta Caimac, Valeria Țurcan, Ana-Maria Vatamaniuc, Dascalița Iulian, Elena Gherbovțan!
Școala de Vară pentru Tinere Lidere 2018 a fost organizată în cadrul proiectului REVOCC II. Proiectul este implementat de către CEDA în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, finanțat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare.