1. Disciplina ``Bazele Antreprenoriatului``

Vă prezentăm setul de materiale didactice la disciplina “Bazele Antreprenoriatului“.

2. Dezvoltarea competențelor antreprenoriale

Competențele antreprenoriale și spiritul de inițiativă sunt printre cele nouă competențe-cheie stabilite în art. 12 pct. (2) din Codul Educației al Republicii Moldova pentru întregul sistem educațional din țară.

Competențe date includ: cunoștințe, abilități, atitudini și valori ce permit participarea activă a individului la viața socială și economică, simțul inițiativei și al antreprenoriatului și reprezintă capacitatea elevului de a transforma ideile în acțiune.

Acest lucru cere și multă implicare, creativitate, inovație, capacitatea de asumare a riscurilor, precum și capacitatea de a planifica și gestiona proiecte, diverse acțiuni cu caracter social-economic în vederea atingerii obiectivelor stabilite. De asemenea această competență permite creșterea potențialului elevilor și absolvenților de a munci în calitate de angajat și concomitent, oferă oportunități noi – de a activa în mod independent, de a iniția o afacere proprie.

3. Formarea continuă a cadrelor didactice

Începând cu anul 2012, CEDA a implementat un program de durată pentru formarea profesorilor la disciplina „Bazele antreprenoriatului” din cadrul școlilor profesionale din țară în cadrul proiectului MEEETA. Tot în cadrul acestui proiect a fost elaborat și setul de materiale didactice pentru profesori și elevi, care a fost editat în limbile română și rusă pentru a asigura calitatea educației antreprenoriale în toate IÎPT din țară.

4. Tinerii în Acțiune

În această broșură sunt prezentate unele din istoriile de succes ale beneficiarilor proiectului MEEETA, care pot constitui o sursă de inspirație atât pentru profesori căt și pentru elevi.

Aceste materiale pot fi utilizate în procesul educațional în cadrul orelor de „Bazele Antreprenoriatului”, Educație Civică, Dirigenție etc., la diferite etape ale activității de învățare, atât pentru obținerea unor cunoștințe despre antreprenoriat ca opțiune de carieră, cât și pentru formarea competențelor antreprenoriale și a spiritului de inițiativă pentru formarea unei atitudini pozitive față de activitatea antreprenorială în general și pentru identificarea oportunităților reale de dezvoltare a carierei în domeniul preferat.

Consolidarea educației antreprenoriale în Școli, Instituții de Învățământ Profesional Tehnic va avea un impact pozitiv asupra întregii economii naționale și nu numai. Pe lângă contribuția adusă la inițierea unor mici afaceri, crearea de întreprinderi noi, educația antreprenorială îi va ajuta pe tineri să-și dezvolte capacitatea de inserție profesională și să dea dovadă de un spirit de inițiativă mai accentuat în activitatea lor.